„Dzień zdrowego śniadania” w grupie OP 6A
W dniu 8 listopada przedszkolaki z gr. OP 6A obchodziły Dzień Zdrowego Śniadania. Ma on na celu promowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci i dorosłych , wyrabianie nawyków żywieniowych, zachęcanie do spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzieci z gr. „Pszczółki” włączyły się w obchody tego dnia przygotowując zdrowe śniadanie.
W pierwszej części rozmawialiśmy na podstawie obrazu graficznego Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej o tym, co jest wartościowe dla naszego zdrowia. Dzieci zauważyły, że najważniejsza w zdrowym stylu życia, obok aktywności fizycznej jest odpowiednia ilość snu w celu regeneracji naszego organizmu. Przedszkolaki mówiły o potrzebie spożywania owoców i warzyw, pieczywa z mąki razowej wypiekanego z ziarnami zbóż, jedzeniu nabiału i ryb. Następnie rozpoczęliśmy przygotowania do śniadania. Dzieci dokładnie umyły ręce i przy stolikach rozpoczęły tworzenie zdrowych kanapek ze zgromadzonych produktów. Samodzielnie smarowały masłem bułki, układały wybrane warzywa, ser, wędliny. Wszystkim bardzo smakowało, bo należy pamiętać, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Dzieci przy robieniu kanapek kształtowały odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sprzątania posiłków.
Wstecz